Hyväntekeväisyys

Tampereen sosionomoniopiskelijat – SOPU ry haluaa omalla toiminnallaan ilmentää sosiaalialan ammattieettisiä arvoja sekä alan luonnetta. Sopun hallitus yhteistyössä niin jäsenistön kuin muidenkin yhteistyökumppaneiden kanssa on jo useita vuosia järjestänyt erilaisia hyväntekeväisyystempauksia. Vuosien varrella rahaa on kerätty hyväntekeväisyyteen erilaisin tavoin Stand Up -illoista Voimauttaviin naiskalenterihin asti, varat on lahjoitettu lyhentemättöminä eteenpäin eri yhdistyksille ja toimijoille. Hyväntekeväisyystoiminnalla on tuettu ehkäisevää väkivaltätyötä, lasten oikeutta tasa-arvoiseen ja hyvään arkeen, Tarton lasten turvakodin toimintaa, Tyttöjen talon toimintaa, vähävaraisia perheitä ja paljon muuta.

Vuonna 2016 SOPU ry oli monessa mukana.

Sopun hallitus perusti oman tiimin Nenäpäiväkeräykseen maailman lasten hyväksi. Tavoitteena oli alkuun kerätä rahaa tiimille jakamalla tietoa nenäpäivästä omissa sosiaalisen median kanavissaan. Hallitus jäsenet päättivät kuitenkin laittaa itsensä likoon hyvän asian puolesta ja laittoivat pystyyn haastetaulukon. Sopun nenäpäivätiimin lahjoituksien saavuttaessa tiettyjä rajapyykkejä hallituksen jäsenet suorittivat erilaisia haasteita mm. avantouintia, chilinsyömistä ja opiskelijoille herkkujen jakamista. Sopun tiimi saikin hallituksen tempauksen innoittamana enemmän rahaa kuin alkuun kuvittelimme!

SOPU ry oli mukana myös Pirkanmaan Nuorkauppakamarin järjestämässä  ”Lämpöä syksyyn paikallisesti” -tempauksessa. Tempauksessa lahjoitettiin REINO-kenkiä pirkanmaalaisille palveluasumista tarjoaville kohteille jotka välittivät ne edelleen asukkailleen. REINO-kengät löysivät nopeasti omistajansa ja ne todettiin mukaviksi varpaiden lämmittäjiksi kylmenevässä syksyssä ja tulevalle talvelle!

Sopun  hallituksen suurimpana hyväntekeväisyystempauksena vuonna 2016 oli osallistuminen Joulupuu-keräykseen. Keräys toteutettiin yhdessä Pirkanmaan Nuorkauppakamarin kanssa ja sen tavoitteena oli kerätä joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille, että jokainen lapsi saisi edes yhden lahjan. Sopu mainosti keräystä sosiaalisessa mediassaan, viikkoposteissaan,  päivystyksissä ja TAMKin aulassa ständeillä, Keräys tapahtui Sopun päivystyksissä ja ständeillä. Lahjoja saatiin kerättyä todella upea määrä ja ne tekivät useiden kymmenien perheiden lapset onnellisiksi.

 

Naiskalenterit

Sopulla on pitkä historia hyväntekeväisyystoiminnan parissa. Vuodesta toiseen hyväntekeväisyys on kirjattu toimintasuunnitelmaan, mutta toteutustapa on jätetty auki, jotta jokainen hallitus saa toteuttaa oman näköistänsä toimintaa. Vuoden 2013 hallitus päätti kokeilla jotain Sopulle aivan uutta ja lähti toteuttamaan naiskalenteria, jonka tuotto menisi lyhentämättömän hyväntekeväisyyteen.

Syksyllä 2013 Sopu keräsi kasaan innokkaat vapaaehtoiset mallit eri vuosikursseilta. Osa heistä poseerasi yksin, osa halusi olla kaverin kanssa. Ajatus kuvien taustalla oli koko ajan se, että jokainen kuvattava sai itse suunnitella oman kuvansa ja toteuttaa sen juuri niin kuin itse halusi. Suuntaa antavana teemana oli kuitenkin kysymys ”mikä saa minut tuntemaan itseni voimakkaaksi ja naiselliseksi”?

Kalenteriprojektissa mukana oli yhteensä kolmetoista pubia ja yökerhoa, jotka toimivat kuvauspaikkoina. Yökerhot maksoivat pienen sponsori-rahan, joilla saatiin katettua kalenterin painokustannukset. Näin ollen päästiin siihen tilanteeseen, että kaikki myyntitulot olivat tuottoa ja menivät suoraan lahjoitukseen. Lahjoituksen kohteeksi ensimmäiselle kalenteriprojektille valikoitui Maria Akatemian Tampereen toimipiste. Maria Akatemian toimintamuotoja ovat muun muassa yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä ehkäisevä väkivaltatyö naisille.

Yksi kalenterin tärkeimmistä mahdollistajista oli kuvaaja Teemu Leppänen. Teemu itse on valmistunut nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi sekä sittemmin myös seksuaalineuvojaksi. Työhistoriaa Teemulla on sosiaalialalta lähinnä hoiva-avustajan tehtävistä. Hyväntekeväisyys on myös Teemulla lähellä sydäntä. Kuvaajana Teemu on monipuolinen osaaja, vahvuutenaan mainittakoon Bodybuilding sekä Fitness-kuvat. Teemu lähti projektiin innolla mukaan ja teki koko työn täysin hyväntekeväisyytenä.

Vuoden 2014 kalenteri saatiin kunnialla pakettiin ja hyväntekeväisyyspotiksi muodostui lopulta huikeat 1 385 euroa. Maria Akatemia otti lahjoituksen kiitollisena vastaan.

http://www.maria-akatemia.fi/

https://www.facebook.com/TeemuLeppanenPhotography/?fref=ts

———————————————–

 

Sopun vuoden 2015 hallituksessa istui ihmisiä, jotka olivat nähneet edellisen kalenteriprojektin tuloksen tai olivat jopa olleet itse kalenterissa kuvattavina. Tämä hallitus oli innostunut projektista niin, että halusi ehdottomasti toteuttaa sen uudelleen. Vuodelle 2016 alettiin väkertää uutta kalenteria entistä paremmalla otteella.

Kuvaaja Teemu Leppänen lähti jälleen kerran avoimin mielin mukaan omalla työpanoksellaan täysin veloituksetta. Teemu oli jo edellisellä kerralla osoittautunut loistavaksi valinnaksi, sillä hänellä oli erityinen taito saada mallit rentoutumaan ja vapautumaan kameran edessä, jännittävästä tilanteesta huolimatta. Teemu loi omalta osaltaan kuvauksista voimauttavan kokemuksen malleille.

Vuoden 2016 kalenterin teema olikin edellisen tapaan ”voimaannuttava naiseus”. Pienenä yhdistyksenä Sopu halusi valita myös hyväntekeväisyyskohteekseen pienen paikallisyhdistyksen omalta alalta, jonka työskentely sopii kalenterin teemoihin. Kohteeksi valikoitui tällä kertaa Tampereen Tyttöjen Talo, joka keskittyy nimensä mukaisesti sukupuolisensitiiviseen tyttötyöhön.

Osa mukaan lähteneistä yökerhoista ja pubeista oli samoja kuin edellisellä kerralla, mutta vaihtelun vuoksi projektiin hankittiin myös uusia yhteistyökumppaneita. Tällä kertaa kuvattavia tyttöjä eri vuosikursseilta oli yhteensä 16, osa jälleen pareittain. Hallituslaiset hoitivat käytännön järjestelyt, sopimusten tekemiset sekä painattamisen ja kuvattavat saivat keskittyä vain mallina olemiseen. Kalenterista oli ilmoitus myös Aamulehden Moro-liitteessä ja tilauksia tuli ympäri Pirkanmaata, ei pelkästään opiskelijoiden keskuudesta.

Vaikka kalenterin tekeminen oli projektina työläs ja kesti useita kuukausia, oli se jokaisen uhratun minuutin arvoinen. Lahjoitussummaksi vuoden 2016 kalenterista muodostui mielettömät 1408 euroa! Tampereen Tyttöjen Talo oli erityisen otettu lahjoituksesta ja kertoi toteuttavansa summalla kaivatun kesäleirin tytöille. Ilman lahjoitussummaa Tyttöjen Talon toiminta olisi ollut koko kesän ajan kiinni, sillä leiriä varten ei kyseiselle vuodelle oltu saatu muuta rahoitusta.

https://www.tytto.fi/

https://www.facebook.com/TeemuLeppanenPhotography/?fref=ts