Terveisiä proakatemialta

Koska meillä TAMKissa sosiaalialaa voi opiskella muullakin tavoilla kuin luennolla istumalla, on SOPUlla ilo jakaa tästä esimerkkinä kolmannen vuoden sosionomiopiskelija Taijan kirjoittama teksti.

Terveisiä Proakatemialta!

Kahdeksan kappaletta innokkaita ja innovatiivista sossuja lähtivät syksyllä kohti uusia haasteita, kun jatkoimme opintojamme Proakatemialla.  Haluan avata vähän sitä, että missä me oikein ollaan ja mitä me tehdään, vai tehdäänkö  mitään. Voisin kertoa kaikesta kokemastamme ja oppimastamme vaikka kuinka paljon, mutta koitan pitää tämän nyt lyhyenä ja ytimekkäänä.

Tiimissämme on sosionomiopiskelijoiden lisäksi myös 10 fysioterapeuttiopiskelijaa.  Heti syksyllä päätimmee liittyä osuuskunta Motiveen, jonka olivat perustaneet Prokatemian historian toinen hyvi-tiimi vuosi sitten. Tästähän voimme päätellä, että me olemme siis jo kolmas hyvi-tiimi. Motivea tukevat kaksi valmentajaa, jotka ovat vahvoja ammattilaisia fysioterapeuttien sekä sosionomien puolelta. Hyvinvointialan opiskelijat ovat Proakatemialla vielä melko uusi juttu. Haasteena meillä olikin tuoda osaamistamme näkyväksi ja saada muut huomaamaan, kuinka huipputiimi me olemme. Uusille tavoille opimme nopeasti ja homma alkoi sujua.

Tavalliseen kouluviikkomme kuuluu kaksi pajaa. Pajat kestävät 4 tuntia ja niissä käsitellään meille ajankohtaisia ja tärkeitä asioita. Syksyn paja-aiheita ovat olleet mm. persoonallisuus, työhyvinvointi, alv-kannat, CV, itsemääräämisoikeus, esiintyminen sekä sosiaali- ja terveysalas lainsäädäntö yrittäjän näkökulmasta. Paja-aiheet nousevat meistä itsestämme.  Mitä haluamme oppia ja kuka sitä voisi meille opettaa? Aiheita tuntuu riittävän hyvin ja olemme kaikki olleet motivoituneita osallistumaan keskusteluun pajoissa. Usein pajassa on ulkopuolinen puhuja. Pajoissa tärkeää on myös osallistava meininki. Osallistumme kaikki aktiivisesti keskusteluun ja pohdimme yhdessä käsiteltävää asiaa.

Pajoihin viikosta kuluu siis 8 tuntia. Pajojen lisäksi keräämme kirjapisteitä kirjoittamalla esimerkiksi blogikirjoituksia tai soluesseitä, jotka muistuttavat peruspuolelta tuttuja raportteja. Kirjapisteitä kirjoittaessamme keskitymme niihin asioihin jotka meitä kiinnostavat ja joihin haluamme syventyä. Pajoja luukunottamatta lähes kaiken muun ajan aikataulutamme itse. Aikataulutus onkin ollut haastavaa monelle meistä, kun koulupäivät tuntuivat venyvän iltamyöhään. Olemme mukana monenlaisissa projekteissa, jotka tietysti vaativat paljon aikaa niin suunnittelulle kuin toteutuksellekin. Tiiminä opimme, kuinka tärkeää työhyvinvointi ja aikataulutus ovat.

Henkilökohtaisesti koen, että upeinta Proakatemialla on ollut turvallinen ja innovatiivinen ilmapiiri jossa olemme voineet suunnitella ja toteuttaa ideoitamme. Olemme oppineet valtavan paljon itsestämme, tiimityöskentelystä sekä sosiaalialasta kaikessa komeudessaan. Ammatillisesti olemme harpanneet suuria askelia eteenpäin. Parasta on tieysti myös projektit! Meillä on jokaisella vähän omat kiinnostuksenkohteet ja päämäärät, jotka näkyvät myös projekteissa. Meitä sosiaalialan porukkaa on tänä syksynä työllistäneet esimerkiksi Pilke Stay Up Late 2017, joka on esteetön kosertti Pakkahuoneella. Tähän mennessä olemme toteuttaneet yhden eläkeläisille suunnatun esteettömän elämysmatkan, sekä myyneet Lahjaksi aikaa- projektin tiimoilta aikaa lahjaksi  Keinupuiston asukkaille.  Osa meistä on mukana Löydä sun juttu- hankkeessa, jossa tuomme opiskelijan näkökulmaa Ahlmanin opettajien valmentajavalmennukseen. Motive tarjoaa myös kaikenlaista muuta, kuten liikunnanohjauksia, tyky/tyhy-päiviä sekä lastenhoitoa. Myös näissä olemme olleet mukana.

Omien projektiemme lisäksi osallistumme Proakatemian yhteisiin tapahtumiin, joita ovat esimerkiksi Kick off ja Myyntipäivät. Kick off oli syksyn aikana toteutettu suuri tapahtuma, jolloin yrittäjät tulivat tutustumaan Proakatemiaan. Pinkkutiimit, eli ensimmäistä vuottaan Akatemialla viettävät tiimit saivat 100 challenge-haasteen. Haasteen täyttämiseksi kutsui  kukin tiimi 100 yritystä Kick Offiin. Sadasta kutsutusta 25 yritystä piti saada paikan päälle. Vuoden 2016 Kick off oli mukava ja onnistunut tapahtuma!

Kolmipäiväiset myyntipäivät puolestaan oli tiiminäyttömme. Tänä vuonna myyntipäivien tehtävänanto jakautui kolmeen osaan. Tehtävänä oli sopia myyntitapaamisia omalle yrityksellemme, myydä Getaway pakopelin lahjakortteja sekä laatia eTaskulle digitaalisen markkinoinnin kampanja, joka sisältää blogitekstin ja 2-8 kuvaa/videota.  Tämän kampanjan tarkoituksena on saada eTaskulle lisää käyttäjiä.  Motive suoriutui upeasti voittammalla Getaway lahjakorttien myynnin huimalla 12 000 euron myynnillä. Etaskun tulokset selviävät keväällä 2017. Myyntitapaamisten sopimisissa sijoituimme kolmansiksi.

Olemme myös jakaneet Motiven pikkutiimeihin niin, että monilla meistä on omia vastuualueita kuten osuuskuntamme markkinointi ja viestintä, talous tai vaikkapa hr-asiat. Motiven sisällä siis sattuu ja tapahtuu aivan joka päivä! Syksy on ollut uskomattoman antoisa, emmekä todella tienneet mihin ryhdyimme. Vastuu ja vapaus opinnoissa ovat saaneet uuden merkityksen. Opimme ihan oikeassa osuuskunnassa työelämän projektien kautta. Osuuskunnassamme liikkuu myös raha, joka tuo hommaan lisää vastuuta. Voimme itse vaikuttaa siihen, mihin asioihin keskitiymme ja mitä haluamme oppia. Opintopisteiden kertymistä oikeisiin aihealueisiin seurataan, mutta olemme itse vastuussa omasta oppimisestamme.

 

Mielestäni Proakatemiaa ei markkinoitu tarpeeksi näkyvästi. Itse ainakin välttelin kaikkea mikä ei ollut pakollista, enkä siksi kuullut yhtäkään Proakatemialaisten esittelyä, vaikka tiedän että Motive on sellaisia järjestänyt viime keväänä pääkampuksella. Sana yrittäjyys säikäytti enkä ajatellut olevani kiinnostunut koko jutusta. Yrittäjyyden lisäksi opiskelemme valtavan paljon muutakin! Koko Motiven puolesta haluan suositella Proakatemiaa opiskelumuotona josta kerromme mielellämme lisää! Proakatemialla vallitsee hyvä ilmapiiri. Uskallamme ideoida ja kokeilla asioita, ilman pelkoa epäonnistumisesta. Saamme mahtavaa tukea valmentajiltamme. Mikäli just sua kiinnostaa niin tule ihmeessä poikkeamaan vaikka kahville. ”

Tekstin on kirjoittanut kolmannen vuoden sosionomiopiskelija

Taija L. 

 

Jos tiimiyrittämisopinnot kiinnostavat, käy tsekkaamassa myös Proakatemian nettisivut!

 

http://proakatemia.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *